Släkten

För den som vill läsa om släkten på min mammas sida rekommenderar jag webbsidan Bergets kusiner (www.bergetskusiner.se).
En sak vill jag lyfta fram här. Vi har i många år haft kusinträffar. 2015 var vi på Forsbacka värdshus. Innan hade jag bett barnbarnen Veras och Vanessas pappa Mathias om hjälp. Det fanns en dikt (okänd författare) som skrevs till morfar Edvards 50-årsdag. Jag bad Mathias att tonsätta den. Den framförde han på kusinträffen och ingen visste något i förväg.

På min pappas sida finns inte lika mycket dokumenterat men lite har jag samlat här…

Alldeles nyligen (mars 2019) dök det upp en kontakt i USA som visade sig vara släkt. Det har resulterat i en hel del utbyte av information som har blivit en berättelse.
Den ursprungliga berättelsen är så pass omfattande att det inte är helt lätt att ta till sig. Därför har jag gjort en lite mer kortfattad version som man hittar här.
Den längre texten finns tillgänglig för den som är intresserad. Det är bara att höra av sig. Tillsvidare lägger jag inte ut den som länk. Den har drabbats av en massa spam så jag avvaktar tills jag vet hur man undviker sådan spam.
Våra gemensamma förfäder är Jan Olsson (1812-1891) och Stina Ersdotter (1819-1885). De är min mormors farföräldrar. Jan drunknade när han gick till ån för att bada tillsammans med barnbarnen Anna (min mormor) och hennes tvillingbror Per Olof. Barnen var då åtta år. Var drunkningen en olyckshändelse, eller…..? Jag har skrivit en kort berättelse som jag kallar Jan Olssons svåra ålderdom Jan Olssons svåra ålderdom.