Sjukhus

Våren 2013 flyttade jag och min hustru från Stockholm till Gästrikland där jag har mina rötter.
Vid åtskilliga tillfällen sedan dess har vi kunnat läsa om Gävle sjukhus. Tyvärr inte positivt. Överbeläggningar, personalbrist m.m. Ofta är det personal som larmat. Ledningen har trätt fram och bagatelliserat problemen. Framförallt har inte patientsäkerheten äventyrats.
Nu har vi (äntligen) fått siffror som visar det man kunde ana. Gävle sjukhus ligger bland de allra sämsta sjukhusen i landet när det gäller patientsäkerhet i olika avseenden. Dessutom är det mycket stora skillnader mellan de bästa och sämsta sjukhusen.
Min hustru och jag har och har haft allvarliga sjukdomar och har därigenom fått mycket värdefulla kontakter inom sjukvården i Stockholm. Dessa kontakter har vi kvar. Vi har nämligen tack och lov en adress i Stockholm också. Därför är vi fortfarande skrivna där.
Visst skulle det kännas bättre om vi vore skrivna i Gästrikland. Men då skulle vi bli hänvisade till Gävle sjukhus. Det vågar vi inte. Det handlar om sjukdomar som i värsta fall kan vara livshotande. Vi är inte beredda att spela rysk roulett med våra liv.
Gästrikland, inte minst Gävle och Sandviken, ligger på ett idealiskt avstånd från storstäder som Stockholm och Uppsala. Väl fungerande samhällen med närhet till natur, bra kulturliv, bra kommunikationer, mycket lägre boendekostnad etc. Det borde vara lockande för åtskilliga storstadsbor. Undrar just hur många av dessa som avstår p.g.a. det dåliga rykte som sjukvården i Gävleborg har fått.
Nu finns det skarpa siffror som sjukhusledningen och landstinget inte kan gömma sig bakom. Krafttag krävs. Det handlar om medborgarnas liv och hälsa.