Berättelser

Här följer några av berättelserna (med ursprungslandet först)

1.  Kompetens/erfarenhet

Afghanistan. Lärare i juridik i hemlandet. 5 barn i åldern 23-28 år. Alla är, eller studerar till, läkare. Alla barn bor kvar hemma. Ingen är gift. ”Den tiden kommer, pappa.” Själv skulle han nog gärna flytta tillbaka till Afghanistan om/när läget tillåter men det vill inget av barnen.

Iran. Till Sverige som 20-åring för 54 år sedan. Studerade till civilekonom. Flyttade tillbaka till Iran och jobbade på deras regeringskansli. Träffade då bl.a. Olof Palme. Flyttade till Sverige i samband med revolutionen i Iran. Kunde inte få jobb i enlighet med sin utbildning och yrkeserfarenhet. Hade tygbutik tillsammans med sin hustru men fick så småningom lägga ner den. Har kört taxi sedan dess. En son och en dotter som studerar/har studerat till civilingenjör. Sonen är gift och bor i Tyskland. Dottern bor i Stockholm.

Afghanistan. Utbildad kemiingenjör och har varit VD för ett företag i Afghanistan som tillverkar batterier. Har jobbat på Ericsson i Kista men inte som ingenjör eftersom hans utbildning inte har godkänts. Har bl.a. genom sin kompetens hjälpt Ericsson att ordna till en produkt som inhandlats från Asien. Har 5 barn, bl.a. två civilingenjörer och en läkare.

Chile. Utbildad ingenjör. Har jobbat på Karolinska som steriliseringstekniker. Är född 1947 och skulle kunna vara pensionär men kör taxi av ekonomiska skäl och för att det är kul. Har 3 barn och 5 barnbarn.

Syrien. Har ägt en restaurang och simhall i Syrien. Är kristen i likhet med ca 10% av invånarna i Syrien. Menar att alltför många i Syrien vill ha ”helskäggiga” ledare. Verkar själv vara på Assads sida. Har två välutbildade döttrar, av vilka en är advokat och jobbar åt polisen.
Själv var han i Östersund när han fick sitt uppehållstillstånd. Jobbade därefter på en pizzeria men det blev för jobbigt. Efter det har han jobbat i ett kök som lagar mat åt skolor och äldreboenden.

Iran. Har studerat flygteknik på KTH. Något studiestöd kunde han inte få i Sverige utan finansieringen skedde från Iran, bl.a. genom hans far. Kriget mellan Iran och Irak gjorde det emellertid omöjligt att skicka pengar så han tvingades avsluta sina studier på KTH ungefär halvvägs in i utbildningen.
Under resan beskrev han ett recept på aubergine. Vi råkade ha aubergine hemma så på kvällen blev det aubergine på persiskt vis. Just den här resan råkade hustru Monica vara med. Annars hade det nog inte blivit något aubergine-recept!

Iran. Ingenjörsutbildning från Iran + studier på KTH men har inte kunnat få ingenjörsjobb. En svåger är professor på KTH. Mycket kritisk till regimerna i Iran och omkringliggande länder.

2. Andra berättelser

Italien. Pratade mycket bra svenska. Berättade med viss ironi att det förekom att passagerare, främst äldre damer, tycker att det är skönt att åka med en svensk….ända tills de ser hans namn på taxikortet på frontpanelen i bilen.

Palestina. Hade varit 50 år i Sverige (men talade betydligt sämre svenska än italienaren). Det här var strax efter riksdagsvalet och vi spekulerade över vilken regering det skulle bli. Han var intresserad av politik och drog sig till minnes Gösta Bohman och debatter mellan Olof Palme och Thorbjörn Fälldin!

Iran. Har en dotter som studerar till arkitekt och en son som är musikproducent och låtskrivare. Sonen har skrivit bidrag till Melodifestivalen, bl.a. till Sanna Nielsen. Om Iran säger föraren: ”Kvinnorna kan man lita på, inte männen”.

Uganda. Vi som har varit med ett tag minns diktatorn Idi Amin. Därför nämnde jag honom. Föraren menade att Amin var en outbildad person som inte visste hur man betedde sig i diplomatiska kretsar. Han gjorde dock mycket gott, lät bygga sjukhus, skolor etc. Det har blivit sämre efter honom. Allt dödande i Uganda beror på att det finns många fraktioner som är fiender till varandra. Han önskar att det kunde göras en film om Uganda så att vi i väst förstår bättre.

Irak. Han är kurd. Kurdistan finns ju i 4 länder; Iran, Irak, Turkiet och Syrien. Kurdiska språket är officiellt förbjudet och talas bara hemma och mellan bekanta. Annars gäller de språk; arabiska, turkiska, persiska som tillhör resp. del av Kurdistan.

Iran. Bad mig gissa hans ursprung. ”Ett land som har haft kung”. Visade sig vara Iran. Även om det var ett slags diktatur tycker han att det var bättre på shahens tid.

Irak. Kurd, i likhet med flera andra. Vill inte säga att han tillhör Kurdistan. Tycker inte kurder är så solidariska eftersom de strider mot varandra beroende på vilket av de fyra länderna de tillhör. Skyller uppdelningen i fyra länder på England.

Libanon. Varit svensk medborgare sedan 70-talet men fick inte göra militärtjänst här trots att han hade stridit i Libanon. Hans föräldrar bor i Sverige. Han jobbade flera år i USA och ville nog fortsätta men hans föräldrar ville inte flytta dit.

Tadzjikistan. Berättade om landet som har varit del av ett stort territorium långt tillbaka i historien. (Vore intressant att lära sig mer). Vatten är en viktig resurs. Man exporterar el som kommer från vatten som kommer från bergen. I städer finns det diken/bäckar med rent vatten.

Irak. Har varit professionell fotbollsspelare men har slutat p.g.a. skada. Var snabb yttermittfältare som gjorde 11,0 på 100 meter. Har en 11-årig son som spelar i Assyriska. Själv håller han på Bajen och Real Madrid.

Turkiet. Kommer från Konstantinopel (som han sa i stället för Istanbul). Positiv till Erdogan. Intresserad av turkisk och svensk historia. Säger att det finns ett avtal från 1926 som förhindrar Turkiet att exploatera naturtillgångar. Skall upphöra 2026. (Värt att kolla upp).

Finland. Frågade om jag visste likheten mellan Åland och Japan: ”Tar inte emot asylsökande”.

Iran. Tillhörde studenter som var kritiska mot regimen och hamnade i fängelse i 3 år. Ville sedan inte göra militärtjänst eftersom han inte ville kriga mot Irak. Utan militärtjänst kunde man inte studera eller få jobb. Därför flydde han till Pakistan och var där under två år. Genom FN kunde han få viss, begränsad försörjning under tiden. Fick sedermera kontakt med svensk FN-personal och kunde därigenom så småningom komma till Sverige. Efter en tid i flyktingläger i Västerås fick han uppehållstillstånd och hamnade i Umeå. Han jobbade först i vården och senare på restaurang. Han köpte t.o.m. en restaurang men det blev för jobbigt och han sålde. Han har också fått över familjen, hustru och 3 barn till Sverige. En dotter är högskoleutbildad och jobbar inom kriminalvården. En son är på väg att bli läkare.

3. De svenskfödda

Som jag har skrivit bestämde jag mig för att fråga efter ursprung efter att under några dagar enbart ha haft utlandsfödda förare. Den förste jag åkte med efter att jag hade bestämt mig var då förstås svenskfödd. Han berättade att han ofta kör på natten. Då är det ofta krogbesökare, akutresor till sjukhus, personer med psykiska problem. Han har själv jobbat inom psykvården och har stor nytta av det.

Den här föraren har 5 barn. En dotter hade blivit sexuellt utnyttjad av maken till en dagbarnvårdare. Själv kände han att han ville ha ihjäl mannen men tog sig istället an dottern och de gick bl.a. på BUP i flera år. Dottern spårade sedermera ur och blev missbrukare. Sedan fick hon barn och bestämde sig för att försöka räta upp sig och att barnet skulle gå i första hand. Det har fungerat bättre därefter.

En från Pajala som jag åkte med två gånger. Som 15-åring skickades han till Västerås på verkstadsskola. Vid någon tidpunkt träffade han en person som frågade om han ville jobba med grävskopa. Det hade han ingen erfarenhet av men sattes på en sandhög och fick lära sig. Sedan dess har han haft många grävarbeten vid vägprojekt runtom Stockholm.

En enda kvinna av alla dessa förare. Hon hade gått igenom en tuff behandling mot bröstcancer. Nu oroade hon sig för maken som har höga psa-värden.

Ett exempel på hur det ena leder till det andra: Vi åkte förbi norra Stockholm där det byggs massvis. Föraren berättade att hans dotter är arkitekt och f.n. jobbar med att rita ett garage i området. Vi enades om att mycket av nybyggnationen är fult.
Jag: ”Såg du att Borlänge har utnämnts till Sveriges fulaste stad?”
Han: ”Borlänge, kommer inte Dalkurd därifrån?”
Jag: ”Jovisst. Spelar sina hemmamatcher i Gävle”.
Han: ”Jag har varit tränare för Österåkers juniorlag. Vi var bra. Mötte en gång Djurgården som var rankade Sverige-etta. Vi spelade jämnt med dem. Strax före paus fick Djurgården en, felaktigt dömd, frispark nära mål. Det rann över och jag, som annars stöttar domare, skällde ut domaren. Han bad mig följa med in i omklädningsrummet under pausen. Det slutade med att vi blev bästa vänner och har umgåtts därefter”.