Missbruk

En tidigare arbetskamrat har nyligen med stolthet berättat om många år av frihet från alkoholproblem. Det har föranlett mig att beskriva den resa en annan mycket nära arbetskamrat har gjort från missbruk till en i alla avseenden positiv situation. Beskrivningen finns här.

Amerika-släkt

Jag har tidigare haft ett inlägg om Amerika-släkt. Det har jag tagit bort. En anledning är att berättelsen är väl lång och svår att ta till sig för många. En annan anledning är att jag har drabbats av spam.
Nu har jag en ny, och kortare beskrivning. Den finns här.
Bakgrunden är en kontakt med en släkting i USA. Min mormors farföräldrar är hennes farfars morföräldrar. På hennes sida har man samlar väldigt mycket släktinformation som ligger till grund för min berättelse.

Tankar om Sandviks utveckling

1958 upphörde familjen Göranssons epok efter nästan 100 år som dominerande ägare alltsedan starten 1862. Stenbeck kom in som huvudägare och Wilhelm Haglund blev bruksdisponent.

Jag minns stämningen 1957-1958. Företaget gick inte bra och det aviserades uppsägningar. Stämningen var mycket orolig i många familjer, däribland min egen. Pappa trodde att han skulle bli av med jobbet. Han sökte jobb på Norrbottens Jernverk i Luleå och åkte dit på anställningsintervju och för att titta på jobbet. Jag började mentalt förbereda mig på att bli Luleåbo med allt vad det innebar, inte minst skolan.

Nu blev det inte så, pappa fick behålla jobbet.

De nya ägarna och ledningen hade bestämt sig för att satsa offensivt, därav alla investeringar i fabriksbyggnader. Det visade sig bli ett lyckokast. Fortsätt läsa ”Tankar om Sandviks utveckling”

Cynism och populism

Oavsett vilken grundläggande politisk uppfattning man har måste man respektera S för en ideologi som historiskt är präglad av solidaritet och humanism.

Men vad är det som håller på att hända? Den politik som har presenterats inför kommande val har inslag som man inte känner igen. Det har medfört protester och t.o.m. avhopp från medlemmar i en omfattning som säkert aldrig har förekommit inom partiet. Jag tycker synd om partimedlemmar som länge, ofta i generationer, varit trogna partiet men nu inte längre känner igen sig.

Jag använder hårda ord som cynism och populism och tänker ge några exempel på det. Jag beskriver också vad jag tror blir konsekvenser av den förda politiken.
Samtidigt har jag åsikter om vilka konsekvenserna hade kunnat bli om man valt en annan politik, som ligger mer i linje med vad många känner igen. Det kommer sist i texten..

Fortsätt läsa ”Cynism och populism”

Bokframgångar

Under ett par veckor i februari kom några framgångar slag i slag för dotter Anna med anledning av hennes bok ”Solidärer”.
Först fick hon Moa Martinsson-priset. Strax därefter Tidningen Vi’s litteraturpris. Inte nog med det, Sara Lidman-priset damp också ner.
Under tiden har dotter Lenas bok ”Aldrig har jag sett” kommit ut och fått ett mycket positivt mottagande.
Mer om dessa framgångar finns att läsa här.

Amnesti

S+M+SD=sant?
Den som orkar läsa får svaret på slutet.
Låt mig förklara.
På senare tid har det hänt att politiker, t.ex. Stefan Löfven, sagt att landet bryts isär. Det har gällt frågor där man upplever (påstår) att klyftorna har ökat. Språkbruket har ofta känts lite väl drastiskt och överdrivet.
Fortsätt läsa ”Amnesti”